dijous, 16 de desembre del 2010

Salut i alimentació: No sabem què menjar

Menjar bé preocupa a tothom. Segurament per això sovint ens empassem tota mena d'informes de les més diverses institucions i universitats sobre si són bons o dolents certs aliments. Si intentéssim fer cas del que diuen tots aquests informes, no sabríem què hem de menjar. El problema és que un aliment que sembla bo per a una cosa és dolent per a una altra. A més a més, els científics, quan troben que un aliment té un element perjudicial, el demonitzen en conjunt.



Algunes informacions...

  • El cafè el podem deixar? El cafè és un bon antioxidant però enganxa.
  • Xocolata, el plaer culpable. El cacau és bo per al cor però el sucre i la llet contraresten el seu efecte positiu.
  • L'oli, a les amanides. Cru redueix el colesterol, fregit l'augmenta.
  • La llet va de baixa. La llet de soja guanya terreny perquè no augmenta el colesterol.
  • El vi, amb moderació. Dues copes de vi ajuden a prevenir l'Alzheimer i el Parkinson ja que el vi és un potent antioxidant.

DIETA SANA

Els experts sí que es posen d'acord en alguns consells:
1. Beure almenys un litre d'aigua
L'aigua és un nutrient bàsic en la nostra alimentació i essencial per estar ben hidratats. Una persona adulta ha de beure com a mínim 1,5 litres d'aigua al dia.
2. Menjar fruita i verdura 
Tota dieta saludable ha d'incloure almenys cinc peces o racions de fruita i verdura, però la majoria en mengem menys del que caldria, sobretot els nens. Un bon moment per menjar-ne és l'esmorzar. Un suc de taronja natural i una peça de fruita ens ajudaria a començar el dia amb més bona cara.
3. Menjar llegums i cereals
Els cereals són la base de la nostra alimentació, és el que ens dóna energia. Menjar-ne d'integrals en comptes de refinats va bé per aprofitar les vitamines i els minerals. Pel que fa als llegums, són font de fibra i energia. N'hauríem de menjar entre dos i quatre cops a la setmana.
4. Incloure fruits secs a la dieta
Els fruits secs són una font de minerals. En podem prendre tres racions a la setmana.
5. Fer una dieta equilibrada
Els aliments no són bons o dolents en si mateixos, sinó que depèn de la quantitat que en mengem. No s'ha d'abusar de la carn. És preferible menjar carn magra i millor peix blanc que blau. El peix aporta proteïnes i minerals. El seu valor nutritiu no és menys important que el de la llet, els ous i la carn. El consum de peix s'associa amb un risc menor de patir malalties coronàries.

Aquest article és un resum d'un reportatge elaborat per Anna Brullet i publicat en l'edició en paper del nou diari ARA, del dimecres 8 de desembre de 2010.

Via: http://bloc.nucat.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada