dilluns, 27 de desembre del 2010

Per què és més car comprar ecològic al supermercat?

A tots ens agradaria que comprar un aliment de producció ecològica fos tan simple com anar al mercat o a la botiga del carrer i triar-ne qualsevol. No obstant, quan anem a qualsevol supermercat, botiga o mercat, podem veure que els preus són bastant més alts i molta de gent decideix optar pels productes convencionals enlloc de la seva salut i la del medi ambient que l'envolta. 

Per què hi ha tals diferències de preu entre l'alimentació ecològica i la convencional?
 La submissió a l'estacionalitat dels productes, els petits volums de producció i les condicions meteorològiques són paràmetres que influeixen en els preus cada dia. Les fruites i els llegums són a ple camp o en refugis desproveïts de mitjans per forçar el creixement. Són més sotmesos als atzars climàtics que les produccions convencionals, sovint dins hivernacles, escalfades intensivament i fora de sòl.

El cost suplementari del conjunt dels productes ecològics (estimat entre 20 i 30 %) - sense pesticides contràriament a aquells convencionals -, s'explica també pels rendiments més febles de l'agricultura biològica i una mà d'obra més important, de llarga durada i menys estacional. El cost del control i de la certificació del conjunt del sector es carrega també directament sobre els agricultors. Quant a les xarxes de recollida i de distribució (la logística), estan insuficientment desenvolupats.

La diferència de preu es justifica igualment per una producció local encara insuficient per respondre a la demanda que augmenta dels consumidors. I allò malgrat una alça de del nombre d'explotacions i de la superfície conreada. Malgrat un dispositiu de suport a les conversions, el desequilibri oferta/demanda condueix a les importacions i influeixen en els preus del mercat ecològic. Els grans grups de distribució, les grans superfícies, es basen en els grans volums i la importació per obtenir reduccions de cost que pot conduir, en molts casos a un dumping social i mediambiental.

Cap a una estructuració del sector ecològic
Per aixecar aquests frens, els productors ecològics confien en augmentar la producció local i estructurar el sector entre els pagesos amb la la seva organització econòmica per tal de crear eines amb els transformadors i distribuïdors per a administrar el mercat i el proveïment. Es poden gestionar millor els volums, abaixar els preus pic, i millorar els costos de logística. Això permetria garantir una justa remuneració del productor i un preu accessible als consumidors.

També seria important que es dediqués major finançament i crèdit en favor de la recerca en l'agricultura ecològica per optimitzar la producció. Els productors ecològics demanen també més ajudes europees i a l'Estat per mantenir l'agricultura biològica i afavorir uns productes menys cars. De fet, bastaria subvencionar menys l'agricultura intensiva contaminant i generadora de costs mediambientals per a la societat (contaminació de les capes freàtics, d'empobriment social i desertització rural) i per al consumidor (residus de pesticida) en benefici de l'agricultura ecològica que aporta una resposta concreta a aquests tres problemes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada