dimecres, 22 de desembre del 2010

Llevat dels Ecològics, Tots els Aliments Poden Tenir un Risc per a la Salut

Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques de CatalunyaEspecialista en assumptes tan emergents com la sostenibilitat, l'ecologia o les energies alternatives, Jesús Manuel Sáez recorre la regió per presentar el llibre «Consum i salut», que acaba d'editar Caixa Espanya, a les oficines de la qual es pot adquirir el volum. La seva conclusió és que «val la pena fer un esforç per adoptar una dieta equilibrada per assolir una major qualitat de vida».


-Quin és l'objectiu del llibre «Consum i salut»?
-Facilitar recursos als lectors perquè sàpiguen que hi ha alternatives a les coses que normalment fem greus en els nostres hàbits diaris de consum. Són aspectes com l'etiquetatge o la telefonia mòbil a què no els fem atenció i als quals la gent el deixa córrer.
-En la rutina diària de la compra, fem moltes coses malament?
-El principal que es fa malament és anar amb presses, perquè no pots llegir els continguts o comparar els productes. Tot el món sap que dediquem molt més temps a elegir el cotxe que a fer la compra, i és per una qüestió de prestigi social que els aliments semblen no tenir.
-Ara com ara, resulta complex comprendre l'etiquetatge, veritat?
-Sí, perquè a més la normativa de l'etiquetatge, que és al llibre, és complexa, i hi ha una nomenclatura que els propis fabricants utilitzen per confondre en funció de les seves estratègies. A més, hi ha tants components en alguns productes, com els cosmètics, que és complicat entendre'ls.
-Posi exemples de productes especialment nocius per a la salut.
-En general, pràcticament tot té un risc llevat dels aliments ecològics. De vegades vaig a una gran superfície, i dic això no i això tampoc: salses, conserves, refrescs... Tots tenen components sospitosos o estan mal etiquetats.
-On hi ha un major risc?
-El risc és tan relatiu com que els aliments li afecten cada persona de manera diferent. També és molt important l'ús que es faci del producte. Al final, és la combinació de diversos factors el que pot generar una malaltia. Fora de l'àmbit dels aliments, hi pot haver problemes en l'ús dels telèfons mòbils, els forns microones o el wifi...
-El wifi és dolent?
-Són camps electromagnètics, com els telèfons mòbils, de diferent tipus, però que també incideixen en el camp cerebral.
-Què hi ha de la batalla publicitària al voltant del terme «bio»?
-totes les marques que inicialment es cridaven «bio», van haver d'abandonar una denominació que quedava per als ecològics. Una altra cosa són els aliments funcionals, que jo considero un engany perquè tots els productes tenen una funció i alguns van millor per a unes coses que per a d'altres. Per exemple, en el cas de la llet, paguem per més calci del que podem assimilar.
-El qual demostra que som vulnerables davant els fabricants...
-Ens deixem enganyar amb molta facilitat i els publicistes saben molt bé amb quines armes juguen.
-Quina seria la conclusió després d'escriure aquest llibre?
-Que ens hem d'esforçar a tenir informació dels productes que consumim i crear una dieta equilibrada que ens ajudarà a mantenir una millor qualitat de vida a llarg termini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada