dijous, 3 de febrer del 2011

Ce(realitats)

Us presentem un productor col·laborador del Projece Marieta molt especial:
“Si el món encara rutlla és gràcies als que no es veuen,
que callen i van fent i són lo profit de la gent.
Són com un gra de blat que la vida va molent
per tornar-se pa calent!”
Es busquen respostes i apareixen noves preguntes.
Neix CE(REALITATS)
L’hivern del 2009, dos anys després de la caiguda en picat dels preus dels aliments, ens preguntàvem perquè eren els que eren els preus del cereal i d’aquest elaborat en forma de pa: 0’2€/quilo de blat de mitjana i 3€/quilo de pa?
perquè sent aquesta diferència de preus tant gran, aquí a Catalunya no hi havia pagesos que tanquessin cercles com hi ha a França? Per què els pagesos no eren forners?
perquè el cereal cultivat per a panificar són cinc o sis varietats i no 30 o 40?
Perquè en breu la Política de Desenvolupament Rural de la UE, subvencionaria de forma directa les hectàrees ermes en les que es poguessin fer cereal enlloc de crear estructures proteccionistes afavorint la producció i comercialització al país d’origen? Perquè aposten pel propietari i no pel pagès?
Perquè tanta pena entre la gent que treballa la terra? perquè tan poca valoració social de l’ofici de pagès?!
Perquè no fer néixer CE(REALITATS)?
CE(REALITATS) com a resposta
CE(REALITATS) és un projecte de sobirania alimentària i desenvolupament rural. Un projecte que tanca el cercle del cereal; va des de la recuperació de varietats de cereal fins a l’elaboració d’aquest en un forn artesanal de llenya passant per la creació de la farina en un molí de pedres. Tot cultivat i elaborat al Pallars Jussà, implicant a pagesos en la recuperació de varietats antigues de gra i cedint la utilització del molí a tot aquell que ho necessiti.
Donem una resposta i apareixen noves preguntes.
Podrem/Podran economies petites, locals i de cicle quasi tancat estar aïllades de l’especulació alimentària? Podem retornar als pagesos el prestigi social que es mereixen? Poden els nostres polítics apostar per la qualitat de vida que mereixen els pagesos/es?


Eulàlia Mazarico Escribà
RURAVITÀLIA, construint rur(e)alitats
C/ Peressall nº 13. 25620, Tremp


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada