divendres, 15 d’octubre del 2010

Fòrum - Espai de conversa i testimoniatge.

Et proposem un espai de conversa on cadascú pugui exposar el seu punt de vista i les seves experiències en temes com agricultura ecològica, comerç de proximitat, venda directa i consum responsable. Comencem amb un parrell de preguntes per situar el debat:
  • Menjar eco és un benefici per la salut i el medi ambient o una utopia fora de lloc?
  • Els productes eco han de ser necessàriament més cars que els de l'agricultura convencional?
Deixa el comentari clicant la paraula "comentaris" aquí sota.

4 comentaris:

  1. Menjar orgànic no és bo només per a la pròpia salut, sinó també per a la salut dels agricultors, el sòl, el medi ambient a prop de les explotacions. Els agricultors estan obligats a combinacions amb màscares quan la difusió de fertilitzants, insecticides, fungicides i altres productes artificials ... jo estaria interessat en veure els estudis o dades sobre les taxes de càncer en els agricultors orgànics versus convencionals i quins són els resultats. El millor exemple són els albercocs secs que trobem a les botigues ... El seu color taronja brillant no és el color natural! Per què l'addició de sulfits? albercocs secs a causa de fumigar poden romandre tres anys en els prestatges, a diferència d'un any en el cas dels bio .... però és bo mantenir els albercocs 3 anys quan la collita es realitza cada any? l'ús de tots aquests productes condueix a un desastre real per algunes poblacions d'espècies, com ara abelles. Parleu-ne amb apicultors! I el terra? està bé el monocultiu de blat de moro / blat, però l'addició de fertilitzants per omplir el dèficit de recursos en el sòl no és una solució a llarg termini: Per què adobar tant?perquè el rendiment sigui major? I al mateix temps, tones d'aliments es malgasten cada any per manca de consum ... Menjar orgànic és un pas, però hem de repensar la nostra manera de menjar. Deixar de menjar maduixes i cireres a l'hivern, acceptar pagar el preu just pels aliments orgànics (preu no en funció dels enormes marges de la gran distribució vs convencional)

    ResponElimina
  2. El menjar eco aporta una certa seguretat sobre el "menjar sà" sense restes de pestidcides i productes químics. L'ECo no és, de tota manera, una assegurança en termes de seguretat alimentària total (higiene a vegades susceptible de ser sospitosa en productes frescos... embutits, formatges); productes cultivats en plé camp escombrats per vents que poden portat substàncies contaminants. Els preus fixats massa cars no són una garantia de qualitat superior: el kg de tomata à 5 € contra 1 € en convencional no ofereix pas la promesa d'una qualitat en la mateixa proporció. Cal trobar equilibris per convertir l'ecològic accessible de forma regular a la majoria de la població, i no productes d'excepció exclusius per a pijos. S'ha de verificar igualment qu el sistema de preus sigui just per als productors: Els distribuidors tenen sovint una calculadora massa veloç!

    ResponElimina
  3. ECOLÒGIC és un terme mercantil i especulador. menjar productes naturals sense pesticides i productes químics afegits i consumir productes de temporada i de vora de casa, sí que denota la voluntat de protegir-se i de no destruir la terra que ens alimenta, terra que ens respecta si nosaltres la respectem. No té cap sentit menjar pomes ecològiques que venen de Xile o Nova Zelanda i després exportar les nostres pomes perque aquí no es consumeixen.

    ResponElimina
  4. Voldria afegir un altre comentari, ja que m'ha agradat llegir i comparteixo amb els 3 anteriors.
    En podría explicar moltes pero no em vull extendre. Em centro en les preguntes de debat.
    1 - Menjar eco és un benefici per la salut i el medi ambient o una utopia fora de lloc?
    Tot i que sempre ens dominarà el menjar sintètic,( al menys durant la nostra generació ) menjar eco no és pas una utopía, és possible pero requereix una mica d'esforç. I en quan al benefici, és incalculable i va molt més enllà de la nostra salut i del medi. De vegades penso que fins i tot regenera a persones, perque crea vincles i valors.
    I en quant a la pregunta 2:
    Els productes eco han de ser necessàriament més cars que els de l'agricultura convencional?
    No sempre. Però sí que en general el seu cost te que ser mes alt perque produïr-los te un cost diferent, el que passa es que confonem preu car amb preu mes alt, en el moment de la compra, i no parem a pensar el que hi ha al darrera.
    Ara voldría deixar jo una pregunta:
    que és mes car, una barreta de pà eco a 2,50 o bè una baguet industrial d'aquestes de massa congelada a 0,85 ?
    Si analitzeu una mica la baguet de 0,85 és caríssima, el problema en la barra eco és que en el moment de la compra hem de treure més cèntims del moneder ... però hi ha llarg plaç ?

    ResponElimina